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Client Update 
UK Supreme Court Finds that 
Fitness for Purpose Warranty 
Is Not Limited by Obligation 
to Comply with Defective 
Standard 

 

On 3 August 2017, the Supreme Court delivered its judgment in MT Højgaard A/S v. E.ON 

Climate & Renewables UK Robin Rigg East Limited and another [2017] UKSC 59. The court 

considered the important question of the allocation of risk where a design and build contractor 

bids on the basis of a defective specification provided by the employer. The court ruled that the 

defective specification did not absolve the contractor of responsibility for complying with an 

express warranty of fitness for purpose. 

BACKGROUND 

E.ON Climate & Renewables (“E.ON”) had contracted MT Højgaard A/S (“MTH”) to design, 

fabricate and install the monopile foundations for 60 offshore wind turbine generators. The 

monopiles consisted of cylindrical steel piles driven into the seabed. Each monopile was topped 

by a transition piece that consisted of a steel cylinder with a larger diameter. The transition 

pieces were held in place by a grouted connection in compliance with J101, an international 

standard for the design of offshore wind turbines and grouted connections produced by Det 

Norske Veritas. The J101 standard, however, was flawed, and compliance with it resulted in a 

design that rendered the grouted connection defective. This resulted in the failure of the 

connections, which necessitated remedial work in the sum of €26.25m. 

THE ISSUE BEFORE THE SUPREME COURT 

The issue for determination was whether MTH was liable for the failure of the connections. The 

contract “required MTH to prepare the detailed design of the foundations in accordance with … 

J101”. The Technical Requirements (“TR”), which had been incorporated into the contract, 

provided “[t]he design of the foundations shall ensure a lifetime of 20 years in every aspect 

without planned replacement. The choice of structure, material, corrosion protections system 

operation and inspection programme shall be made accordingly.” 
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The central question on appeal to the Supreme Court was whether, despite exercising due care 

and professional skill, adhering to good industry practice and complying with J101, MTH was 

nonetheless in breach of contract. 

THE DECISION OF FIRST INSTANCE 

The judge in the lower court found that the foundations were required to have a service life of 

20 years and that this was in addition to, and not inconsistent with, the obligation to comply 

with J101. There had been no negligence or want of professional skill by either party. However, 

since the foundations did not have a service life of 20 years, the judge held that MTH was in 

breach of contract. 

The court made declarations that MTH’s design of the foundations and/or grouted connections 

was: 

 not fit for purpose in breach of Clause 8.1(x), which provided that “the Contractor shall, in 

accordance with this Agreement, design, manufacture, test, deliver and install and complete 

the Works …  so that each item of Plant and the Works as a whole shall be fit for its purpose 

as determined in accordance with the Specification using Good Industry Practice”; and 

 not wholly in compliance with the Employer’s requirements in breach of Clauses 8.1(viii) 

and (xv), which provided that “the Contractor shall, in accordance with this Agreement, 

design, manufacture, test, deliver and install and complete the Works … (viii) so that the 

Works, when completed, comply with the requirements of the Agreement … [and] … 

(xv) so that the design of the Works and the Works when completed by the Contractor 

shall be wholly in accordance with this Agreement and shall satisfy any performance 

specifications or requirements of the Employer as set out in this Agreement”. 

THE DECISION OF THE COURT OF APPEAL 

The Court of Appeal reversed the first instance judgment. It held that there was an 

inconsistency between the requirement to “ensure a lifetime of 20 years in every aspect without 

planned replacement” and all the other contractual provisions. In particular, the Court of Appeal 

observed that all the other provisions in the TR were directed towards a design life, noting that 

“[i]f a structure has a design life of 20 years, that does not mean that inevitably it will function 

for 20 years, although it probably will.” The court also stated that it would have expected any 

absolute warranty of quality to be included in the main provisions of the contract, “not tucked 

away in the [TR]…a detailed document which comes fourth in the order of precedence.” 

The Court of Appeal found that Clause 8.1 contained no free standing warranty that the 

foundations would have a 20-year life. The requirement for the works to be fit for purpose was 

qualified by the phrase “as determined in accordance with the Specification using Good Industry 

Practice”. These terms were defined by reference to the requirement to exercise reasonable skill 
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and care and compliance with J101. The Court of Appeal held that the requirement to ensure a 

design life of 20 years contained in the TR was inconsistent with all other contractual provisions 

and was “too slender a thread upon which to hang a finding that MTH gave a warranty of 20 

years life for the foundations.” 

THE DECISION OF THE SUPREME COURT 

The Supreme Court allowed E.ON’s appeal and restored the order made at the first instance. 

The Supreme Court held that the natural meaning of the words in the TR “involved MTH 

warranting either that the foundations would have a lifetime of 20 years … or agreeing that the 

design of the foundations would be such as to give them a lifetime of 20 years.” The Supreme 

Court stated that the only two arguments available to MTH as to why these words should not 

be given their natural effect was that: (i) such an interpretation results in an obligation that is 

inconsistent with MTH’s obligations to comply with J101; and (ii) they were “simply too 

slender a thread on which to hang such an important and potentially onerous obligation”. 

First, as to the inconsistency argument, the court stated:  

Where a contract contains terms which require an item (i) 
which is to be produced in accordance with a prescribed design, 
and (ii) which, when provided, will comply with prescribed 
criteria, and literal conformity with the prescribed design will 
inevitably result in the product falling short of one or more of 
the prescribed criteria, it by no means follows that the two 
terms are mutually inconsistent. … in many contracts, the 
proper analysis may well be that the contractor has to improve 
on any aspects of the prescribed design which would otherwise 
lead to the product falling short of the prescribed criteria, and in 
other contracts, the correct view could be that the requirements 
of the prescribed criteria only apply to aspects of the design 
which are not prescribed. While each case must turn on its own 
facts, the message from decisions and observations of judges in 
the United Kingdom and Canada is that the courts are generally 
inclined to give full effect to the requirement that the item as 
produced complies with the prescribed criteria, on the basis 
that, even if the customer or employer has specified or approved 
the design, it is the contractor who can be expected to take the 
risk if he agreed to work to a design which would render the 
item incapable of meeting the criteria to which he has agreed. 

The opening provision of the relevant section of the TR provided that “the requirements 

contained in this section … are the MINIMUM requirements of [E.ON] to be taken into 

account in the design”. It went on to provide that it is “the responsibility of [MTH] to identify 

any areas where the works need to be designed to any additional or more rigorous requirements 

or parameters”. The court held that on the correct analysis of these opening provisions, where 
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there is an inconsistency between subsequent provisions in this section, “the more rigorous or 

demanding of the two standards or requirements must prevail, as the less rigorous can properly 

be treated as a minimum requirement”. 

Second, the court rejected all of the factors relied upon by MTH in support of its argument that 

the TR was too weak a basis on which to rest a contention that MTH warranted that the 

foundations would survive for 20 years, or would otherwise be designed so as to achieve 20 years 

of lifetime. The court held that the language in the TR was “clear in its terms in that it appears 

to impose a duty on MTH which involves the foundations having a lifetime of 20 years”. 

TAKEAWAYS 

Although each case will turn on its own facts, the Supreme Court’s decision confirms that the 

courts will generally give full effect to a requirement that an item or work complies with 

prescribed criteria. 

This case serves as a careful and important reminder that, when a contractor agrees to develop a 

design in accordance with codes or standards specified by an employer and meet the more 

rigorous requirements of a fitness for purpose clause, the fitness for purpose clause generally 

will govern. A contractor’s obligations will not be qualified even if the employer has approved a 

design or specified a design standard that is insufficient to meet other specified criteria. 

The court stated that “… it is the contractor who can be expected to take the risk if he agreed to 

work to a design which would render the item incapable of meeting the criteria to which he has 

agreed”. Whether this risk allocation will be applied in circumstances where a contract contains 

irreconcilable inconsistencies remains to be seen. In the present case, the court found a basis in 

the contract to resolve potential inconsistencies between the relevant standards and 

requirements by finding that the more rigorous or demanding standards would prevail. 

Parties should consider very carefully whether the language in their contract accurately reflects 

their intention as regards the allocation of risk. In particular, parties should consider 

incorporating express provisions that deal with circumstances in which a design requirement 

contained in a technical schedule might impose a more rigorous obligation than those required 

by an approved design or specified design standard. 

* * * 
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