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Client Update

New Volcker Rule FAQ
Provides Guidance on Fund
Seeding Periods

Yesterday, the Federal Reserve and other agencies charged with implementing
the Volcker Rule issued a new Frequently Asked Question (“FAQ”) regarding the
seeding period permissible for registered investment companies (“RICs”),
business development companies (“BDCs”) and so-called “foreign public funds”
(“FPFs”). We've highlighted below key takeaways from the FAQ, number 16 in
the list the agencies have issued, and also have attached the full FAQ to this
Client Update for reference.

o The FAQ appears to permit a greater than 3-year seeding period for RICs,
BDCs and FPFs without application or other filing with the regulators. The
FAQ does not prescribe explicit bounds for the seeding period, but notes that
the guidance would not apply if a RIC, BDC or FPF was being used to evade
the Volcker Rule.

e The guidance does not explicitly address the issue of how to determine the
date on which a seeding period begins; however, in light of the flexibility for
a multiyear seeding period, this question seems less important.

e The FAQ appears to treat covered funds that are formed and operated
pursuant to a written plan to become a RIC, BDC or FPF in a more restrictive
fashion than a vehicle that itself is a RIC, BDC or FPF. In particular, the
FAQ says that a “vehicle that is a covered fund (as opposed to a RIC or a FPF)
during its seeding period and that is formed and operated pursuant to a
written plan to become a RIC” must apply to the Federal Reserve “for an
extension of the one-year seeding period already granted to such covered
funds.”

With the release of this FAQ, the agencies have resolved a key interpretive and
compliance issue for the industry, but a number of other issues remain
outstanding, including: (1) the intersection of the “banking entity” definition and
so-called “foreign excluded funds” and (2) the treatment under the Volcker Rule
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of certain family office / private wealth investment vehicles, including with
respect to the application of the “Super 23A” restrictions to those vehicles.
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Please do not hesitate to contact us with any questions.



Volcker Rule FAQ #16

16. Isaregistered investment company or aforeign public fund a
banking entity subject to section 13 of the BHC Act and implementing
rules during its seeding period?

Posted: 7/16/2015

The rule implementing section 13 of the Bank Holding Company Act ("BHC Act") and the
accompanying preamble make clear that a registered investment company ("RIC") and a foreign public
fund ("FPF") are not covered funds for purposes of the statute or implementing rules.*® The preamble
to the implementing rules also recognize that a banking entity may own a significant portion of the
shares of a RIC or FPF during a brief period during which the banking entity is testing the fund's
investment strategy, establishing a track record of the fund's performance for marketing purposes, and
attempting to distribute the fund's shares (the so-called seeding period).*

Staff of the Agencies would not advise the Agencies to treat a RIC or FPF as a banking entity under
the implementing rules solely on the basis that the RIC or FPF is established with a limited seeding
period, absent other evidence that the RIC or FPF was being used to evade section 13 and the
implementing rules. The staffs of the Agencies understand that the seeding period for an entity that is
a RIC or FPF may take some time, for example, three years, the maximum period of time expressly
permitted for seeding a covered fund under the implementing rules.®” The seeding period generally
would be measured from the date on which the investment adviser or similar entity begins making
investments pursuant to the written investment strategy of the fund.*® Accordingly, staff of the
Agencies would not advise the Agencies to treat a RIC or FPF as a banking entity solely on the basis
of the level of ownership of the RIC or FPF by a banking entity during a seeding period or expect an
application to be submitted to the Board to determine the length of the seeding period.*°

35. See §248.10(c)(1) (excluding a FPF from the definition of covered fund); §248.10(c)(12) (excluding from the
definition of covered fund an issuer that is a RIC under section 8 of the Investment Company Act of 1940 (15
U.S.C. 80a-8)).

36. See 79 FR at 5676-77; see also 8248.10(c)(12) (excluding from the definition of covered fund an issuer formed
and operated pursuant to a written plan to become a RIC); FAQ #5, available at:
http://www.federalreserve.gov/bankinforeg/volcker-rule/fag.htm#5 (stating that "it would be appropriate that an
issuer that will become an excluded foreign public fund be treated during its seeding period the same as an issuer
that will become an excluded RIC").

37. See § 248.10(c)(12); § 248.12(a)(2)(i)(B)); & 248.12(e); § 248.20(e).
38. See § 248.12(a)(2) (describing seeding periods for a covered fund that is not issuing asset-backed securities).

39. The final rule requires a vehicle that is a covered fund (as opposed to a RIC or a FPF) during its seeding period
and that is formed and operated pursuant to a written plan to become a RIC to apply to the Board for an extension
of the one-year seeding period already granted to such covered funds. See § 248.10(c)(12); § 248.12(a)(2)(i)(B));
§248.12(e); § 248.20(e). The implementing rule also excludes from the definition of covered fund an issuer that
has elected to be regulated as a business development company pursuant to section 54(a) of the Investment
Company Act and has not withdrawn that election ("SEC-regulated BDC"), or that is formed and operated pursuant
to a written plan to become a business development company as described in § 248.20(e)(3) of subpart D and that
complies with the requirements of section 61 of the Investment Company Act of 1940 company. See §
248.10(c)(12)(iii). The staffs, consistent with the final rule’s parallel treatment of RICs, FPFs, and SEC-regulated
BDCs, also would not advise the Agencies to treat an SEC-regulated BDC as a banking entity solely on the basis
of the level of ownership of the SEC-regulated BDC by a banking entity during a seeding period.



