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On 26 June 2018, the Plenary Session of the Supreme Court of the Russian Federation 

(the “Supreme Court”) issued Ruling No. 27 on Disputing Major Transactions and 

Interested Party Transactions (the “Ruling”).1 In this Ruling the Supreme Court 

provided guidance on certain issues of applying new regulations to 

major and interested party transactions. Below we briefly review the 

most interesting and significant provisions of the Ruling. 

Procedure for challenging transactions. When considering a claim for 

the invalidation of a transaction as performed in breach of the 

procedure for its consummation set forth in the JSC Law2 or LLC Law,3 

Article 1731 of the Civil Code4 should be applied in respect of major 

transactions and Article 174(2) in respect of interested party transactions subject to 

specific requirements set forth in the above Laws.5 

Limitations period. The limitations period for challenging major and interested party 

transactions (together the “transactions”) is determined pursuant to the rules of Article 

181(2) of the Civil Code and is one year. The limitations period begins:  

 on the day when a person acting alone or in conjunction with other persons as chief 

executive officer (the “CEO”) became aware or should have become aware of a 

transaction made in breach of legal requirements, including if such person directly 

made such transaction; 

                                                             
1 The text of the Ruling is available here. 
2  Federal Law No. 208-FZ on Joint Stock Companies dated 26 December 1995. 
3  Federal Law No. 14-FZ on Limited Liability Companies dated 8 February 1998. 
4  The Civil Code of the Russian Federation. 
5 It can be assumed that this guidance of the Supreme Court sought to prevent the courts from applying other 

articles of the Civil Code when major and interested party transactions are challenged based on the breach of 

procedure for the consummation thereof, in particular, to prevent the application of Article 168 of the Civil 

Code (“Invalidity of Transaction that Violates the Law or Other Legislative of Regulatory Act”) and to specify 

that the grounds for disputing set forth in the JSC Law and LLC Law are not self-sufficient, but rather such 

transactions should be challenged pursuant to Articles 1731 and 174(2) of the Civil Code subject to specific 

requirements set forth in such Laws. 
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 if the CEO acted in conspiracy with the other party to the transaction, on the day 

when the new CEO, or if there are more than one CEO in the company, the CEO 

that did not enter into such transaction, became aware of such circumstances;  

 if there is no new CEO or another CEO that did not enter into the disputed 

transaction prior to the filing of a claim by a member/shareholder (the “shareholder”) 

or a member of the Board of Directors (the “Board”), on the day when the 

shareholder or the Board member who filed such claim became aware of such 

circumstances. 

If the limitations period begins on a day when the shareholder who filed the claim 

became aware or should have become aware of the breach of procedure for the 

consummation of transaction, the following should be taken into account: 

 if more than one shareholder files a claim, such claim will not be time-barred if at 

least one of such shareholders filed the claim within the limitations period provided 

that such shareholder(s)6 holds the required number of voting shares/votes to file 

such claim; 

 if a company publicly disclosed the disputed transaction as provided for by the 

securities market laws, shareholders of such company will be deemed to have 

become aware of the disputed transaction from the time of the public disclosure 

allowing them to conclude that such transaction had been made in breach of the 

procedure; 

 it is assumed that a shareholder should have become aware of a transaction made in 

breach of the procedure for its consummation no later than the date of the annual 

general shareholders meeting (the “GSM”) for the year in which the disputed 

transaction was made (unless the transaction was concealed from shareholders 

and/or the materials circulated to the shareholders did not allow them to conclude 

that such transaction had been made);  

 if the above rules cannot be applied, it is assumed that in any event a shareholder 

should have become aware of the disputed transaction more than one year ago if 

such shareholder has not participated in the GSM for a long time (two or more 

consecutive years) or has not requested any information about the company’s 

operations. 

                                                             
6 If there is more than one shareholder who did not let the statute of limitations to expire. 
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Right of action of a new shareholder. A claim for invalidation of transaction cannot be 

dismissed on the grounds that the shareholder commencing the action was not a 

shareholder of the company at the time when such transaction was made. 

Scope of the ordinary course of business. A transaction will fall beyond the scope of 

the ordinary course of business, i.e. the consummation of the transaction will lead to the 

termination of the company’s business or a change in the type of business or a 

substantial change in the scale of the company’s business, in particular, in the event of 

sale/lease of the fixed production assets of the company or if such transaction results in 

a significant change of the region of its operations or its sales markets. 

When evaluating the possibility of such consequences at the time of the transaction, 

courts should take into account not only the terms and conditions of the disputed 

transaction but also other circumstances related to the operations of the company at the 

time of the transaction. For example, a transaction for the acquisition of equipment that 

could be used for the existing operations should not lead to the change of the type of 

business. 

Determination of the amount of a major transaction. The amount/sum of a major 

transaction will be determined without regard to the claims that may be made against 

the respective party for the failure to perform or improper performance of its 

obligations (e.g., penalties), unless it is established that the company did not originally 

intend to perform or properly perform such transaction. 

The price of a contract providing for regular payments (e.g., lease, services, storage, 

agency, trust, insurance, franchise, licensing agreement, etc.) for a person required to 

make such regular payments should be determined on the basis of the total amount of 

such payments for its entire term (if it is a contract for an indefinite period, for one year; 

if payments vary, the greatest amount of payments for one year should be used). 

It can be assumed that the above approaches for determining the contract price will be 

applied to the interested party transactions as well. 

Conclusion on a major transaction. The Supreme Court clarified that the conclusion 

on a major transaction may contain a recommendation to enter into or not to enter into 

such transaction. 

The fact that no conclusion was issued does not serve as ground for disputing such 

transaction as performed in breach of the approval procedure. However, it makes it 

possible to advance claims for damages caused to the company by such transaction 

against persons who failed to perform the obligation to prepare a respective conclusion. 
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Retired Board member. A member of the Board will be deemed to have retired, in 

particular, in the event of his/her death, if he/she has been declared legally incompetent 

or as having limited legal capacity or disqualified by order of the court or has notified 

the company of his/her resignation (such resignation must be made in writing in 

advance of the Board meeting). 

Approval of a major transaction that is simultaneously an interested party 

transaction. Any major transaction that is simultaneously an interested party 

transaction is subject to approval both as a major transaction and an interested party 

transaction. However, according to the rules of approval of interested party transactions, 

such transaction is subject to approval if so expressly demanded only. 

If the major transaction rules require that a transaction is approved by the Board, such 

transaction must be approved by the Board according to the rules of approval of major 

transactions and by the GSM according to the rules of approval of interested party 

transactions.7 

Standards of good faith (implied knowledge). Generally, the law does not require any 

third party to verify prior to making a transaction whether such transaction is a major 

transaction or an interested party transaction for its counterparty and whether it has 

been properly approved. 

Third parties relying on the information contained in the Unified State Register of Legal 

Entities (“EGRUL”) as to the persons authorised to represent a legal entity may 

generally assume that such persons are authorised to enter into any such transactions. 

A representation/warranty by a person who entered into a transaction that all necessary 

corporate procedures have been complied with, etc., does not itself prove that the 

counterparty acted in good faith. 

Knowledge that the transaction is a major transaction or an interested party transaction 

is assumed (unless proven otherwise): 

 in respect of major transactions, if the counterparty, its controlling or controlled 

person is a shareholder of the company or its controlling entity or is a member of 

corporate bodies of the company or its controlling entity; 

                                                             
7 The literal reading of Article 79(5) of the JSC Law may lead to a conclusion that in this situation if it is 

demanded that a transaction is approved as an interested party transaction, such transaction is subject to 

approval by the GSM according to the rules of approval of interested party transactions only and no approval by 

the Board according to the rules of approval of major transactions is required. 
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 in respect of interested party transactions, if the counterparty or its representative 

exercising its discretion in such transaction or their relatives are interested in such 

transaction.8 

Voting by persons controlled by an interested party. It is not only interested parties9 

that are not entitled to vote for the approval of an interested party transaction, but also 

corporate shareholders that are not formally interested in a transaction but rather are 

under control of interested parties (controlled entities).10 

Requirements for approval of interested party transactions. The Supreme Court 

clarified that a GSM or a Board meeting for approval of an interested party transaction 

may be requested at any time both prior to and after the consummation of a transaction 

(in the latter case the respective corporate body of the company should decide on a 

subsequent approval of such transaction). 

The above clarification means, in particular, that now any shareholder holding at least 1% 

of voting shares of the company may, upon becoming aware of an interested party 

transaction made by the company from media reports, documents disclosed by the 

company or other sources, request a subsequent approval of such transaction even if 

such transaction is apparently beneficial for the company. 

In its turn, the company will be required to hold a Board meeting or a GSM as the list of 

grounds set forth in the JSC Law and the LLC Law contains only a few grounds for 

rejecting such request, which will not be applicable in most cases. 

Therefore, the company will have to incur additional expenses for holding a Board 

meeting or a GSM. In addition, if the Board or the GSM adopts a resolution not to 

approve a transaction that has already been made, the legal consequences of such 

resolution are not clear. Will the company management be required to take action to 

unwind such transaction? But non-approval of an interested party transaction 

                                                             
8 Relatives include persons listed in paragraph 2 of Article 81(1) of the JSC Law and paragraph 2 of Article 45(1) 

of the LLC Law, specifically: spouse, parents, children, full and half siblings, adoptive parents and adopted 

children. 
9 The interested parties interested in the consummation of such transaction include Board members, the sole 

executive body, members of the collective executive body, controlling persons of the company or persons that 

have the right to issue binding instructions to the company. 
10 The legal society has expressed its view on numerous occasions that the literal reading of the provisions of the 

JSC Law and LLC Law suggests that only the interested parties themselves are not entitled to vote for the 

approval of an interested party transaction at the GSM. By its guidance the Supreme Court has entirely 

eliminated this legal uncertainty.  

 Unfortunately, providing guidance on the matter of voting by the controlled entities the Supreme Court would 

not resolve the issue of voting by relatives of the interested party or, more generally, the issue of possible 

recognition of common control exercised by such relatives over the company. 
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subsequent to its consummation is not sufficient ground for its termination. It is also 

unclear whether there is any preclusive term for requesting a subsequent approval of 

transaction or such request may be made at any time prior to the termination of the 

transaction. 

The legal uncertainty caused by this Supreme Court guidance may result in the majority 

of interested party transactions being approved prior to their consummation “just in 

case” which will in fact reinstate the situation that existed prior to the reform of the 

institution of interested party transactions. 

* * * 

Please do not hesitate to contact us with any questions. 
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