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Client Update
Volcker Rule FAQ Expands
Ability of Non-U.S. Banks to
Invest in Private Funds

On Friday afternoon, the Federal Reserve and other implementing agencies

issued an important new interpretation of the Volcker Rule and the final Volcker

Rule regulations.1 The new interpretation, styled as a response to a Frequently

Asked Question, makes it substantially easier for a non-U.S. banking entity2 to

invest directly in private equity funds, hedge funds and other private funds

organized and sponsored by fund sponsors that are not affiliated with the non-

U.S. banking entity, even if those funds are offered to U.S. investors by the

unaffiliated fund sponsors.3

1
79 Fed. Reg. 5536 (Jan. 31, 2014)(the “Final Rules”).

2
A “non-U.S. banking entity” is any banking entity that is not, and is not controlled
directly or indirectly by a banking entity that is, located in or organized under the laws of
the United States or of any U.S. state. See Final Rules § _.10(b)(1)(iii).

3
Volcker Rule FAQs are available on the agencies’ websites, including the Federal Reserve
Board website at http://www.federalreserve.gov/bankinforeg/volcker-rule/faq.htm. The
new FAQ is Question 13 and was posted on February 27, 2015. Also on Friday, the SEC
released a speech by Commissioner Kara Stein. The Volcker Rule: Observations on
Systemic Resiliency, Competition, and Implementation (Feb. 9, 2015), available at
http://www.sec.gov/news/speech/volcker-rule-observations-on-systemic-resiliency-
competition.html. In the speech, Commissioner Stein made several suggestions for the
ongoing functioning of the interagency interpretive process. In particular,
Commissioner Stein suggested that the interagency Volcker Rule Working Group
consider “establishing a deadline, such as 60 days, for indicating whether a question
regarding the Volcker Rule will be answered or not, and then have a deadline for
answering it.” She also suggested that the agencies provide additional clarity and
transparency around the types of questions that are being presented to the working
group. Whether Commissioner Stein’s suggestions will be implemented remains unclear
at this stage.
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NEW FAQ CLARIFIES THAT THE SOTUS FUND MARKETING RESTRICTION

DOES NOT APPLY TO THIRD-PARTY FUND SPONSORS

The Volcker Rule, among other things, prohibits a “banking entity” from

sponsoring, acquiring or retaining an ownership interest in a “covered fund,”

which includes most private funds. However, the final Volcker Rule regulations

permit non-U.S. banking entities to make investments in covered funds “solely

outside of the United States,” subject to a number of conditions (the “SOTUS

fund exemption”). Among those conditions, the SOTUS fund exemption

includes a restriction on offerings that target U.S. residents.

The new FAQ addresses the scope of the U.S. offering restriction of the SOTUS

fund exemption in the following key ways:

 The FAQ states that the U.S. offering restriction only applies to the

sponsoring or investing non-U.S. banking entity and its affiliates that seek to

rely on the SOTUS fund exemption.4 In addition, the U.S. offering

restriction would apply where the banking entity sponsors or serves, directly

or indirectly, as the investment manager, investment adviser, commodity

pool operator or commodity trading advisor to the covered fund.

 The FAQ clarifies that the U.S. offering restriction does not apply to a

covered fund sponsored by a third party unaffiliated with the non-U.S.

banking entity making the investment if the non-U.S. banking entity (and

its affiliates) does not participate in the offering of the interests of the

covered fund to U.S. residents.

The new FAQ notes that applying the U.S. offering restriction exclusively to a

non-U.S. banking entity that is sponsoring or investing in the covered fund is

consistent with the purposes of the SOTUS fund exemption to (i) limit the

extraterritorial application of the Volcker Rule, (ii) limit risks to the U.S.

financial system and (iii) provide for competitive equality between U.S. and

foreign banking organizations with respect to the offering of covered fund

services in the United States.5

4
This interpretation had been suggested by multiple commenters prior to the adoption of
the Final Rules. See 79 Fed. Reg. at 5741, n. 2431-37 (citing, among others, comment
letters from the Institute of International Bankers, the Private Equity Growth Capital
Council and the Securities Industry and Financial Markets Association).

5
This view is consistent with the consensus interpretation letter of Debevoise & Plimpton
LLP and 14 other leading law firms regarding foreign bank investments in parallel fund
structures under the Volcker Rule. See Client Update, Foreign Bank Investments in
Parallel Fund Structures under the Volcker Rule (May 1, 2014),
http://www.debevoise.com/insights/publications/2014/05/foreign-bank-investments-in-
parallel-fund-struct__.

http://www.debevoise.com/insights/publications/2014/05/foreign-bank-investments-in-parallel-fund-struct__
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Implications for Third-Party Sponsors

The new FAQ substantially addresses many of the Volcker Rule issues faced by

third-party fund sponsors.

 Simplified Fund Structures. A fund sponsor not affiliated with the investing

bank may offer covered fund interests simultaneously to U.S. investors and

non-U.S. banking entities without forming parallel funds or using other

complicated structures.

 No Transfer Restrictions. There is no requirement that the sponsor prohibit

transfers from non-U.S. investors to U.S. investors.

 Choice of U.S. or Non-U.S. Jurisdiction. As a general matter, the private fund

could be organized in the United States or outside of the United States and

still could qualify as a SOTUS fund, so long as the fund relies on Sections

3(c)(1) or 3(c)(7) of the Investment Company Act of 1940 (the “ICA”) or is

otherwise included in the definition of “covered fund.”

 Available for Bank and Non-Bank Sponsors. The new FAQ does not appear to

make a distinction between non-banking entity fund sponsors and banking

entity fund sponsors. Therefore, a banking entity may be able to sponsor a

covered fund under the final Volcker regulations’ “asset management

exemption,” and another unaffiliated non-U.S. banking entity would appear

to be able to invest in such fund in reliance on the SOTUS fund exemption.

The new FAQ does not address a separate interpretive question under the

Volcker Rule regarding the application of the definition of “banking entity” to

certain fund structures. Thus, two effective restrictions on private funds remain:

 Wholly-Owned Subsidiary Restriction. A SOTUS fund may not be a “wholly-

owned subsidiary” of a banking entity (e.g., a single-investor fund where the

investor owns 100%).

 Restriction on Control of Non-Covered Fund. A non-U.S. banking entity may

not “control” a fund organized outside of the United States that is offered

only to non-U.S. investors and does not rely on Sections 3(c)(1) or 3(c)(7) of

the ICA (i.e., a “foreign excluded fund” or “foreign non-covered fund”) by, for

example, holding 25% or more of the fund’s voting securities.

Under each of these circumstances, the fund itself may be considered a banking

entity (and therefore itself subject to the Volcker Rule restrictions).
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Implications for Non-U.S. Banking Entity Investors

The new FAQ considerably eases the burden on investing by non-U.S. banking

entities in private funds.

 No Representations on U.S. Offering Necessary. Non-U.S. banking entities

should no longer need representations or other assurances that a third-party

fund sponsor will not make an offering that targets U.S. residents.

 Representations on Covered Fund Status and Wholly-Owned Subsidiary. In fact,

the only Volcker Rule-related assurances that a non-U.S. banking entity may

need when investing in a SOTUS fund would be representations or

covenants to ensure that a fund maintains its covered fund status (so it can

qualify for the SOTUS exemption) and that the SOTUS fund does not

become a wholly-owned subsidiary of the non-U.S. banking entity (for the

reasons discussed above).

 Other SOTUS Fund Restrictions Remain. A non-U.S. banking entity must also

still comply with the remaining restrictions under the SOTUS fund

exception, including, among other things, (i) the decision making (and the

relevant personnel) of the non-U.S. banking entity must be located outside

of the United States, (ii) the investment by the non-U.S. banking entity must

not be accounted for by a branch or an affiliate in the United States, and

(iii) the financing of the investment must not come from a U.S. branch or

affiliate of the non-U.S. banking entity.

* * *

Please contact us with any questions you may have.


